fredag 31 augusti 2012

Semester-eftermiddag

Javisst, precis som jag anade, det blev en hel del obetänkligheter i eftermiddag. Just nu prövar jag receptet sweet potato chips, de är i ugnen just nu och göttar sig. Jag är där hela tiden för att provsmaka, det blir nog inte många kvar när tiden gått ut. Länken till förlagan hittar du här.
.
  

Här nedan har jag samlat allt i en salig röra Körsbärstomater och brieost (varm brieosttårta), sötpotatis (sweet potato chips), plommon (Leilas plommonchutney). Melonen ska tillsammans med kiwi hamna i blendern och blir en härlig smoothie, Kiwi Guard, onödig (?). Nyskördad svart paprika liksom den första röda chili-pepparn. Och så två nya ljuslyktor.



Himlen har öppnat sig...


... och det för att jag tagit semester. Jag tog mig friheten att lägga in två extra semesterdagar. Det blir ju lite som en minisemester, fredag - måndag. Kanske jag hade tänkt mig ett annat väder, sol ska det vara inget annat.

Iof kan denna regntunga dag blir något bra. Gosar i soffan med lite surf blandat med lite avkopplande stickning medans regnet formligen VRÄKER ned. Ska bli spännande att se någon rapport med antal mm regn som himlen skickat ned på mig. Den lilla miniträdgården flyter, rosorna tänjda till bristningsgränsen till att gå av och krukorna fylls på till bredden med vatten och kommer absolut att drunkna om ovädret inte snart avtar. 

Känns som om det är dags att tända några ljus här och där, bäst att hålla sig vaken!!! Säkert inte farligt idag då en eventuell brand snabbt skulle släckas ganska så omgående av regnhärden därutanför. Ska man se det från den ljusa sidan är det ju ganska härligt med regn ändå, man behöver inte göra någonting alls, och det är skönt. En riktigt skön lat-dag ska det bli. Man gör också lite konstiga saker när man inte vet vad man ska göra, som t.ex. smörja in mina nya dosor med en lite mörkare skokräm och sedan impregnera dem =)) Kanske en nödvändig insats eller så inte, de blev i alla fall väldigt fina. Eftersom de nu också är impregnerade kanske man ska göra ett test och hoppa i någon vattenpöl. Jag kommer säkert på fler tokigheter under dan.

Hoppsan, nu kom det visst ett mail, en ny deal från  LetsDeal. WOW. 


7 nätter i Superior Room på Siam Thai i Patong, Phuket för 2 personer. Inklusive frukost och en dagsutflykt till magiska PhiPhi islands. Ordinarie pris 5 485, min deal 2 469 kr!
Ja, nu for ju tankarna bort kan man ju lugnt påstå, i drömmarnas värld.

söndag 26 augusti 2012

Linas fantastiska köttfärslimpa

Daniel bjöd hem mig på middag igår, tyvärr hade jag lite möcke att göra. Daniels Lina gör en fantastisk köttfärslimpa, den går verkligen inte av för hackor. Hon är definitivt den bästa kocken här. Så ikväll tänkte jag testa ett litet eget mix, som blir lite spännande. Följer Linas recept och tillför lite fransk löksoppa i blandningen från ett annat recept.

Lägger på lite Ramselse-bacon. Jämarns så gott  det ska bli!

Det kan konstateras att Lina fortfarande är regerande mästare vad gäller köttfärslimpan. Kanske min limpa hade fått en annan touch om jag inte bedrivit så mycket fysiskt trädgårdsarbete och kanske egentligen var lite trött. Jag skulle ju förbereda några matlådor till jobbet och som eventuellt även också skulle bli en söndagsmiddag. Jag var duktig ända tills jag fått in den härliga formen i ugnen och satt mig i soffan för att vänta in limpan som skulle gotta sig en hel timme i ugnen. Varför lurar jag mig själv hela tiden . . . Precis som vanligt somnade jag i soffan och vaknade 02:10 på natten. Tyckte väl att det luktade lite mat i köket och KOM PÅ att jag faktiskt hade en köttfärslimpa på lut där i ugnen. Gissa om jag var nervös när jag öppnade luckan och lyfter upp formen... ja vad säger man iscccchh! Kanske det ändå var klokt att lägga på alla dessa baconskivor som ändå måste ha hjälpt till med sitt fett att inte torka ut limpan. Den var faktiskt OK, men så synd på detta goda bacon, för det var ju det jag fick plocka bort. Så idag ville jag faktiskt inte äta köttfärslimpa, dag 4. Näe, vi styrde kosan mot BIM istället, helt rätt. Jag var nog så sugen på något annat för ett tag, så jag glömde att dokumentera GI-rätten.

Fisk - SPA

Min vän Iréne och jag hade en fantastisk upplevelse igår, vi lyckades boka in oss på en fisk-spa-behandling hos Äntligen Emma i Bergsåker.  Behandlingen handlar om kroppspeeling för fossingarna. Fiskarna kommer ursprungligen från Kangal i Turkiet och kallas Garra Rufa eller doktorsfisken. De äter bort döda hudceller och ger en mikromassage som sänker stressnivån och ökar blodcirkulationen. Jennie, som startade Kangal Fisk SPA i augusti i år berättar att hon sammanlagt har 500 fiskar fördelade i de två glascylindrarna, fiskarna är ca 4 cm och lever som längst 6 år.
 

 Först fick vi tvätta fötterna i vanlig dusch, torka och stoppa dem i tofflor. Sedan 5 minuter i vanligt fotbad. På med tofflorna igen och sätta sig på britsen för och ge fötterna en liten desinficeringsdusch innan de stoppades ned till fiskarna.
 




Kändes som att stoppa ned fötterna i sockerdricka. Ja, vi hade det verkligen mysigt på vårt fisk-spa och bäst var den sköna silkeslena känslan efteråt!







fredag 24 augusti 2012

Noras första skoldag

Jippiii! Buller och bång, nu är Nora på gång!  
Den här tjejen kommer att fixa skolan  i ett huj! 
Jisses, var kommer de här långa benen från?


Samling, utdelning av pennor och sudd, ut 
på gården med ballonger upp i luften och en 
raket som startar årets första skoldag./Daniel



söndag 19 augusti 2012

'Huganisse'

Så brukar lilla Nora uttrycka sig, ett roligt uttryck som även jag tar till mig av ibland. 'Huganisse' så goda de blev mina mini-cupcakes.

Jag ändrade dekorationen på mina 60 mini-cupcakes. Tyckte att det kunde bli lite festligare med en italiensk maräng på toppen, därför använde jag min hemgjorda lemoncurd som fyllning och spritsade marängen som kronan på verket. Så har jag ju en liten brännare i lådan, så varför inte testa den också. Riktigt lyckat om jag får säga det själv men nu får karaktären ta över, syndigt goda cupcakes blev det, vågar nog inte baka dem igen.



Italiensk maräng
3 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Vispa äggvitorna och saltet hårt. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till 121 grader (exakt) i en liten kastrull. 

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen är kall

60 minicupcakes!

Hur i fridens namn tänker jag egentligen. Kände att jag ville testa ett minicupcake-recept nu på morgonkröken. Har tidigare i sommar införskaffat en plåt för just minicupcakes (24 muffins). Jag vispar och blandar smeten och fyller den första plåten... massor av smet kvar i bunken...hm! Checkar receptet - aha 60 stycken ska det visst bli.

Och då kan man ju undra vad jag ska göra med alla dessa godsaker efter att jag dekorerat dem med lemoncurdgrädde och lite dekorationer. Sådana här små raringar bör ju ätas upp här och nu medan de är purfärska.

Någon påse får jag väl ta med till jobbet i morrn. Släkten nästgårds tar jag och hälsar på under kvällskvisten med någon påse.Det ordnar sig!


* * * 
En ½ timme senare, nu har jag fixat egen lemoncurd till dekoren. 
Får stå och svalna lite först, innan jag binder ihop den med lite vispad grädde


Morgonpigg

Vaknade till programmet Leila bakar. Mums vilka godsaker hon bjöd på. Tog särskilt fasta på den plommonchutney hon kokade ihop, ett säkert kort till mina nyinköpta blåmögelostar. Jag måste absolut testa hennes recept så jag lägger in länken dit för säkerhets skull. 
Bild från www.recept.nu

Vill man prova att baka Leilas bröd så passar det väl att
lägga in länkarna dit samtidigt. Varför inte prova:

lördag 18 augusti 2012

Marknad i Selånger

Så har 2012 års Selånger Marknad dragit igång. Definitivt inte trångt på årets marknad trots super-marknads-väder. Det är lite roligt att bara flanera bland gatorna och vips så dyker man på något oförutsägligt som fina goa ostar från Åsbergets gårdsmejeri, härrörande från Bräcketrakten. Naturligtvis började det med lite provsmakning... herrejösses... vilket sting...den vill jag haa... och den också....! Det handlar om ostarna 'Vildgeten' och 'Rocka Fett'. Jämarns vilka ostar, tror jag gömmer mig i garderoben och avnjuter dem helt själv. Det var ju ändå bara två små bitar till priset av 175 kronor!

Börjat jobba....?

Har varit lite sparsamt med uppdateringen senaste två veckorna. Tyvärr blev  inte uppstarten som tänkt efter semestern. Hemska kalla vindar susade runt i mitt rum på jobbet, fjärde dagen var jag bara tvungen att gå hem med feber och yrsel.. Efter några dagars återhämtning kom jag till slut på att jag faktiskt hade en bra hostmedicin i skåpet, 'Cocilliana'. Den medicinen ska man definitivt inte ta i onödan eftersom den är narkotikaklassad så man bör nog vara väldigt observant över användandet. Istället intar jag min egen häxbrygd, och som fungerade denna gång:
Kerstins häxbrygd, blanda i glas:
2 cm svartvinbärssaft, 
saft från 1 hel citron, 
färsk riven ingefära
1 tsk honung
Blanda allt, fyll glaset med hett vatten. Drick och njut, det är faktiskt gott.

onsdag 8 augusti 2012

Inflyttad groda

Tror absolut att vi triggar varandra min vän 'Monkan' och jag för nu har grodfamiljen expanderat med ytterligare en medlem. Inte vilken groda som helst, nejdå den nyinflyttade var nog den minsta av alla och kommer för alltid att tillägna kommande somrar i det minigarden som jag skapat och som med största sannolikhet kommer att expandera till sommaren 2013. 



måndag 6 augusti 2012

Anna känner sin mamma =)

Mitt-i-prick-presenten, kom min härliga jänta med i helgen. Hon vet att jag älskar allt om växter men också den största hobbyn, allt kring kreativt pysslande. Då kan de ju inte bli fel med en sådan present kan jag säga, en TrädgårdsTilda-ängel, så nu kliar det i fingrarna att sätta igång. Varmaste tack Anna, tror bestämt att mångt och mycket sitter i våra gener, gulle dig! =) 

Jag är också väldigt lyckligt lottad eftersom jag  har en väldigt handlingskraftig son, med snickarutbildning,  han har lovat mig att fixa altanen och jag kommer jag att vara honom evigt tacksam över. Och ja kommer att hjälpa till, med rivningen alltså!
 


lördag 4 augusti 2012

Ha ha ha...

Nu förstår jag varför receptet till hemgjord ketchup innehåller så mycket tomater som hela 3 kg. Jag tyckte det var lämpligt att halvera receptet, det var ju ändå bara en test. Väldigt mycket söl och hackande blev det, som tog lite tid. Efter 50 minuters puttrande i grytan var ketchupen klar - 2 dl äkta hemgjord ketchup! Jag kan ju i alla fall lova att den blev otroligt god och mustig och helt utan tillsatser (men vet ju egentligen inte vad de inköpta tomaterna innehåller, glömmer det för en stund). Maria i Långsjön kan ändå var lycklig för det hon producerar. Till veckan ställer jag till med ytterligare ett kok, enligt fullständigt recept ;) Burken, skickar jag med Anna & Niclas hem till Ume!


fredag 3 augusti 2012

Hemgjord ketchup

Lägger in ett litet tips till Maria i Långsjön, som odlar så fantastiskt goda tomater. Kanske hon nappar på detta inlägg med ett recept på hemgjord ketchup. I och för sig så är 3 kg tomater väldigt mycket, men det går ju att halvera för att testa. Lägger in en bild från sidan där jag hittat receptet och även lånat bilden från.  

http://hoppetossadesign.webblogg.se

torsdag 2 augusti 2012

2 augusti 2012


Ställer till med ett miniparty i afton. Bjuder in mig själv till en kväll med lite goda rökta räkor från Juniskär som kompletteras med lite aioli. Jag har faktiskt inte testat dessa räkor tidigare men de var minsann en smakupplevelse av duga. Kanske blir det en återkommande anrättning varje fredag framöver. Varken barn eller barnbarn är hemmavid så varför inte äta lite gott, det är ju ändå födelsedag!. Det som inte kom med på bilden var några smörstekta grekiska brödskivor, men ni kan ju bara ana så gott det var, MUMS. 

Träffade på en av mina grannar när jag skulle inhandla något gott och drickvänligt till 'rekorna' och fick tips på detta vin, och jag kan faktiskt rekommendera detta till rökta räkor.


Hade ju tänkt ge mig själv en present också! Jag är inte som andra kvinnor, visst har jag funderat på en härlig parfym men.... så hittade jag ju några intressanta skruvdragare på Jula idag. Ska fundera tills imorgon och jämföra dem, sedan slår jag till. Tror parfymen kommer med ändå under morgondagens shopping, måste bara ha den. För mitt eget korta minne lägger jag in en minneslapp här, Wonderstruck (Taylor Swift), mmmmmm. Jag har ju ändå min absoluta favorit, tror den finns med i tidigare inlägg, för den är ju helt och hållet outstanding - på mig alltså! 
Parfym v/s skruvdragare :  1 - 1

Bergsåker - 1 augusti 2012

Nämen vad är det som händer! När det ska vara sol och värme händer detta, temperaturen sjönk snabbt och drastiskt till endast 10 grader =(.