torsdag 31 maj 2012

Överraskning

Idag när jag hämtade barnen på dagis och skola överraskade jag dem med att säga att vi direkt skulle åka till Drakborgen i Birsta. På drakborgen blev vi i hela två timmar, barnen var lyckliga, svettiga och med rosenröda kinder.





Ett litet tillägg, jag måste ju faktiskt nämna att jag själv ålade fram som en dresserad orm genom de trånga näten (dragandes på handväskan) för att komma fram till rutsckkanorna.  Undrade i efterhand om man som vuxen fick göra det, skit samma barnen tyckte det var kul i alla fall!  


Träningspasset avslutade vi med en ny överraskning - besök på McDonalds. 


Tror de blev ganska så slutkörda i eftermiddag, när vi kom hem skulle vi bara fixa ett litet bo till några nyckelpigor som Nora hittat på skolan och så hann vi väl titta på en Sune-film en liten stund innan de säger - Farmor, vi är trötta och vill sova nu. Kan vi få tomtegröt i morgon? Nemas problemas, och nu har de sussat skönt i nybäddade sängar sedan halv nio. De är bra att de sover ordentligt nu, för i morgon väntar en överraskning till.

måndag 28 maj 2012

Mors dag

Vilken explosion av människor ute i sina trädgårdar. Det ljuder gräsklippare
och häcksaxar från alla håll
, och så doftar det så gott. Äppelträdets blommor
spricker nog ut endera dagen, en första ingivelse om en nalkande sommar
, nice. 
Daniel hjälpte till med lite skruvande i bilen, byte av bromsbelägg och
byte av bromsrör bak, tack snälla Daniel.

Dagen avslutades med grillning ute i kvällssolens sken och varma strålar,
gud så härlig kväll det blev.

Hampus bar ut leksaksspisen från lekstugan, hämtade en kastrull och
lade i en massa gröna ingredienser så jag passade på att fråga
vad han lagade för mat: Jo, det ska bli en jättegod spenatsoppa.


Frågade också vad deras restaurang heter och fick ett snabbt besked
av Nora, Restaurang Fjärilen.
Nora säger -farmor, kan du skriva
restaurang fjärilen på ett papper
så vi kan skriva av det och sätta upp, sagt och gjort =)


Efter detta satte de ihop sin meny, där man kan välja på
spenatsoppa, pannkaka och grillkött, samt tillbehör till
dessa rätter. De är verkligen härliga 'ongar' som man inte får nog av.

Undrar just vad de haft för sig i Umeå då i helgen?

söndag 27 maj 2012

Sommar, sommar, sommar!

Äntligen, måste man nog säga om dagens väder - det är SOMMAR!
Vilken härlig tid att äntligen få tid i trädgården, att få rensa bort gamla torra löv i rabatterna och allt spännande som är på väg upp som t.ex. söta violetta vivor


Nora och Hampus passade på att tvätta sina cyklar när de hälsade på idag, så nu glänser de lite extra. Barnen är så roliga, när Hampus skulle ta sig en sväng med cykel runt närliggande dagis säger han medan han knäpper på sig hjälmen.. 'Farmor, det är mycket att göra nu' ha ha ha!. Ja, han har nog noterat att vi är lite överallt just nu. Pappa Daniel fixar byte av bromsbelägg på 'gula faran', farmor rensar i rabatterna och servar med mat och fika, vi lånar lite  extra verktyg hos grannen m.m. Mamma Lina handlar inför kvällens middag med Anna och Måns. Så hittar vi också alla grodor i förrådet som barnen gladeligen placerar i rabatterna, vi räknade att det just nu befinner sig 10 små grodor inom en radie av 3 meter.



... så har även Pelle pelikan kommit ut i trädgården liksom hans grodvänner



måndag 21 maj 2012

Destination Umeå

Så roligt att få tid för en resa till Ume en sväng och hälsa på dottern med sambo och hans fantastiska föräldrar. Det är så rofyllt för mig då jag under tiden får chans till några dagars avslappnande tillvaro. Om jag har dåligt med sovtimmar under vardagen så tar jag igen det när jag ' landar' i Sörböle, där finns inget annat än en rogivande tillvaro.  

På lördagen blev vi i alla fall hembjudna till Anna och Niclas och fick en fantastisk god vegetarisk middag, jag lyckades nog hitta alla ingredienser, som jag publicerar under bilden här nedan:



Matvete, russin, hackade aprikoser, röd lök, mandel, gröna linser, svarta bönor, kokta kikärtor, salladslök. Till detta serverades en Hummus som var väldans god, som jag tyvärr inte har receptet till, men det går nog att googla på den röran.


Sås att binda ihop allt:
sweet chili och olja

Dekoration: 
Äpplen i skivor
Balsamicovinäger

Servering:
Grekiskt lantbröd i tjocka skivor som penslas med olja och kryddas med persillado på båda sidor och som gratineras snabbt i ugn.

Anna, det var fantastiskt gott! En ny favorit att lägga till familjerecepten! Stora kramen från mumsen!

lördag 12 maj 2012

9-kronorslinjen på IKEA

Det kändes lite lustigt idag när jag kom till Ikea. Jag hade en idé med mig när jag passerade entrén eftersom jag just nu har en begynnande miniatyrträdgård för mina ögon. Och tydligen fick allt en gemensam nämnare, nämligen 9 kronor.  Först hamnade jag på avdelningen för bordsunderlägg och hittade de fantastiska bambu-underläggen (1). YES, de här kan jag dela upp så det blir fina staket till min miniträdgård, och bara 9 kronor/st. Sedan kom jag till badrumsavdelningen och hittade en massa tvålkoppar (2, 6)... jomenvisst, två av dem kommer att fungera som det absolut snyggaste vindskyddet och de andra kommer att lyfta upp en mini-rabatt. Därefter hamnade jag på tavel-avdelningen och konstigt nog hade de en tavelsamling (4 glasskivor för 9 kronor). Det kanske kan bli ett fint mini-växthus (9 kr)! Slutligen hittade jag en liten ljusblå äggkopp som blir en fin utomhuskruka samt en ask svarta gem (5 kr) från Lagerhaus, som blir en fin rabattkant. Visst ja, höll på att glömma nr 3 på bilden, en bygel, som jag med lite pillrande kommer att göra en blomsterkorg som ska hänga i topp. Jag hade visst massor av fantasier med mig, spännande.



.

Miniträdgården kommer att bli ett spännande projekt. Hittills har jag målat metallmönster på glas-skivorna, när de torkat in (72 timmar) kommer jag att sätta dem samman med silikon och lägga på ett tak. Det blir verkligen inte vilket tak som helst kan jag säga. Har fångat upp ett litet tips på en sån där solcellslampa för trädgården som eventuellt kan bli en belysning i det lilla växthuset. Ååå vad jag längtar.

Nu har det blivit söndag och jag lägger in en komplettering vad gäller det blivande växthuset. Jag är väldigt stolt just nu i alla fall över konstruktionen och så kanske man kan ana vad slutklämmen blir vad gäller taket och den lilla solcellslampa som ligger bredvid just nu. Jag inhandlade idag billiga kantlister i vit plast idag för att limma fast som stomme, och det ser riktigt verkligt ut just nu. Ska bara putsa rutorna i växthuset =) Idéerna för mina mina fantasier har skapats här och här. 



 

tisdag 8 maj 2012

Tips

Lägger in en bild på en enkel lösning av utedusch för stugägare Daniel

Hämtad från Aftonbladet


lördag 5 maj 2012

Finbesök hos farmor


Har väntat hela förmiddagen på att småttingarna skulle dyka upp för idag ska här bakas.

 och så var det då dags för jäsning


gräddade och klara för dekoration


Under tiden bullarna jäste passade vi på att göra oss en god lunch, det är så roligt att de gillar grönsaker. Så fick de dekorera sina egna tallrikar.

 
Så dekorerade Nora sin tallrik


och så fixade Hampus sin tallrik


och sist men inte minst ville de att jag skulle lägga in
den roliga bilden på ett av Hampus roliga påhitt.
Det ser nästan ut som om deras tungor trasats sönder,
synd bara att bilden blev oskarp. Men det får duga.


Och så avslutade vi eftermiddagen med några spel,
bland annat zoopanic som är riktigt roligt



tisdag 1 maj 2012

Dofter av en begynnande grillsäsong...

.. har nu börjat sprida sig från alla håll, mmm...Först måste naturligtvis trädgården komma i fas, altanen ska skrubbas och utemöblerna tvättas och poleras, det känns faktiskt riktigt underbart att få komma igång därute. Skönt att veta att jag inte är ensam om att komma igång så här sent, jag och grannen tvärs över gatan håller jämna steg. Så måste man ju börja fundera över den exklusiva grillmarinaden, var har jag sparat den då? Jodå, det var ganska enkelt.... =)


Till fläskkarré blandas följande ingredienser
½ dl soya
½ dl olja
½ l vitvinsvinäger
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor
½ citron i skivor
Låt köttet vila och götta sig i minst  3 timmar innan det läggs på grillen.