lördag 11 februari 2012

½ åtta hos Agnes


Gorgonzolabakade fikon, 4 pers

Agnes recept från veckans ½-åttaprogram såg fantastiskt spännande och gott ut så det måste hamna här på bloggen.


4 st färska fikon
50 g gorgonzola
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 nypa flingsalt


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela fikonen på mitten.
3. Fördela osten på fikonen och ställ dem i ugnsfast form.
4. Droppa balsamvinäger och honung och strö en nypa flingsalt över fikonen.
5. Ställ in formen i ugnen och låt gräddas i 5 minuter.
6. Fördela manhesalladen på 4 tallrikar.
7. Tag ut fikonen ur ugnen och lägg upp dem på Manche bädden.
8. Därefter är det dags att servera

Varm terrin med fisk och skaldjur, 4 pers
1 sjötunga eller röding, 500 gram ( be ev om att få fisken filead till 4 filéer i affären)
200 g färsk laxfilé utan ben
4 tsk havskräftor (kokta)
200 g oskalade räkor
2 dl torr vermouth + 2 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
1 st liten finhackad gul lök
1 msk vetemjöl+ 1 msk smör
3 dl vispgrädde
2 msk kryddkrasse
50 g löjrom
2 st plattor fryst smördeg
1 st ägg till pensling
2 msk havssalt
1 dl sesamfrön till garnering

Gör så här

Fisken
Har du en hel sjötunga, börja med att filea den.

Ta bort huvud och skinnet på båda sidor.
Skär ut två filéer på vardera sida av fisken.
Det går bäst med en tunn böjlig kniv.
Rulla ihop sjötungsfiléerna och fäst ihop med tandpetare.
Skär laxen i ca 2 cm stora kuber, skala havskräftorna och räkorna
 
Buljongen
Koka upp 2 dl vermouth tillsammans med ca 2 dl vatten + fiskbuljongtärningen.

Lägg i fiskbenen med en del av räkskalen och en fin hackad gul lök och låt koka sakta i 15 minuter.
Sila överbuljongen i en ny kastrull. Koka sakta (sjud) sjötungsrulladerna i buljongen under lock 12-15 minuter.
Lägg i laxkuberna när ca 5 minuter återstår av tiden.
Fördela fisken i portionsskålarna och låt den svalna.
Fördela också skaldjuren i skålarna.
Koka ihop buljongen till hälften, blanda under tiden i 1 msk smör med 1 msk mjöl till en jämn massa.
Klicka i blandningen i buljongen under vispning.
Tillsätt grädden och koka ihop såsen under fortsatt vispning tills en lagom tjock ”tät” och slät sås erhålls.
Tag såsen från värmen och smaka av med några droppar Vermouth, kryddkrassen och löjrommen.
Salt behövs knappast, det beror på hur salt löjrommen är.
Runda ev av såsen med att vispa i ca 1 msk mjukt smör.
Låt såsen svalna och fördela den sedan över fisken och skaldjuren i portionsskålarna. (Så här långt kan man förbereda en eller två timmar före servering.)
Tag ut och tina degplattorna under tiden.
 
Vid servering
Sätt ugnen på 275 grader.

Bryn sesamfröna i en stekpanna tills fröna fått en brun yta, låt dem sedan svalna.
Dela smördegsplattorna på mitten så du får fyra fyrkanter.
Kavla ut varje fyrkant ca 15x15 cm.
Pensla portionsformarnas övre ytterkant med uppvispat ägg.
Täck varje form med degplatta och skär bort överflödig deg.
Pensla deglocken med uppvispat ägg på toppen samt runt kanterna för ”klistringens” skull.
Garnera med dom brynta sesamfröna och en nypa med havssalt på toppen av locket.
Ställ formarna på galler i mitten av ugnen och låt bakas i cirka 15 minuter. sänk värmen efter 5 minuter till 225 grader och täck ev med folie mot slutet om det blir för mycket färg på degen.
Öppna helst inte ugnen under de 5 första minuterna, då degskalet håller på att stabilisera sig.
Servera formarna omedelbart och låt det frasiga degskalet ersätta brödet.


Dessert - Triple chocolate dream till 8 personer

Botten  
100 g smör
100 g mintchokladplattor
2 st ägg
2 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
2.5 msk kakao
1.5 tsk bakpulver

Garnering 2  
200 g cream cheese
100 g mjölkchoklad
2 tsk vaniljsocker

Garnering 1  
150 g mintchokladkakor

Vid servering Färska bär, tex Hallon eller Jordgubbar

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull på svag värme.
Dra kastrullen från värmen och lägg ner mintchoklad plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen.
Rör om noga.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan ner i blandningen i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter.
Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta.
Sedan blandar du cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.
Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i ca 4-5 minuter.
Därefter tas kakan ut igen och täck toppen med mintkakor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.
Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant.
Förvara svalt.
Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två, då blir den som bäst.
Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp å ner som den är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar