söndag 11 mars 2012

Familjerecepten

Rostad kyckling med vita bönor, 4p
4 kycklingfiléer eller 8 kycklingklubbor
rapsolja
1 gul lök, hackad
5 vitlöksklyftor, skalade å skivade
1 ½ burk hela tomater
1 hönsbuljongtärning
1 nya cayennepeppar
2 lagerblad
salt & svartpeppar
1 burk stora vita bönor
½ purjolök, skivad
2 msk hackad persilja
rivet skal av 1 citron

Bryn kycklingfiléerna i olja och ta bort från pannan. Fräs därefter lök med lök och vitlök. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Smula ner buljongtärningen och krydda med cayennepeppar, lagerblad, salt å peppar. Lägg i kycklingfiléerna och låt alltsammans sjuda i 25-30 minuter.

När 5 minuter återstår häller du i bönor och purjolök och låter det koka med i grytan. Strö över persilja och citronskal och servera.

Linas underbara köttfärslimpa

1 dl havregryn
1 dl ströbröd
1 msk potatismjöl - allt blandas med en skvätt vatten och får svälla, tillsätt sedan
2 ägg, salt, peppar
1,2 kg köttfärs

Fyllning
Blötlägg myckst torkade kantareller. Låt svampen dra in och koka sedan tills vattnet försvunnit, tillsätt gärna en smörklick då och då tills allt vatten kokat in- Tillsätt mera smör och lät småkoka 15-20 minuter. Tillsätt 1½ - 2 dl russin och blanda om.
Forma limpan i form och gör en fördjupning där du lägger fyllningen, se till att täcka allt med kättfärs. Klå limpan med ramselefläsk (bacon).

Grädda i 175 graders ugn i 1 timme
Ös var 15:e minut (första gången med vatten därefter med skyn. Efter någon ½-timme kan man lägga på lite folia så det inte blir bränt.

Goda tillbehör:
Vitkålssallad. Blanda riven vitkål, 1 dl olja, 1 dl vitvinsvinäger, ca 1 dl socker i kastrull och koka upp, slå sedan blandningen över vitkålen. Salt å peppar.

Koka ihop en god sås av grädde, buljongtärning salt å peppar och lite soja, red av med lite majzena-

Fransk köttfärslimpa  
4 port.

Den här franska köttfärslimpan är en favoriträtt. Man köper fransk löksoppa från Blå Band och blandar pulvret i smeten. Hade en bit vitkål kvar i kylen, så jag gjorde coleslaw.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 4 msk ströbröd, 1 msk potatismjöl samt 2 dl vatten och låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt 400 g köttfärs och en påse Blå Bands fransk löksoppa. Rör i 1 ägg. Blanda smeten väl. Forma till en stor köttfärslimpa, pensla med olja och stek mitt i ugnen ca 25 minuter.


Coleslaw 4 port.
200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 dl turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

Finstrimla kålen och riv moroten (i matberedare om du har). Skala och finhacka löken. Blanda med turkisk yoghurt, majonnäs, senap, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar