måndag 30 juli 2012

En söndag i köket

Jag och Maria tillbringade nästan hela söndan i köket. Vi skulle förbereda eftermiddagens grillning med en massa tillbehör, idag vara vi bara 11 runt bordet, igår var vi 22! 

I nästan alla recept vi skulle ta oss igenom så var det väldigt mycket hackad lök i alla former, röd lök, gul lök, salladslök, purjolök och vitlök. Jag hackade och Maria grät och grät, men gudars så gott allt blev. Recepten till allt kommer sist i detta inlägg.

Grillmäster Janne

Varm Brietårta
Långsjöns grillsås

Potatissallad
Tomat - och myntasallad

Idas sommardricku för varma dagar

Lovade Maria receptet till ett superknäcke som jag tror
passar utomordentligt till den varma brietårtan.
Lånade Annas fina bild från tidigare inlägg för detta.

. . .  . . . . . . . . . .
Recepten
. . . . . . . . . . . . .
Varm brietårta
500 g brietårta
körsbärstomater 
2 msk basilika (gärna citronbasilika)
2 krm salt
2,5 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form/fat med lite kant.

Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.
Långsjöns grillsås
1 röd lök, hackad
2 dl chilisås
1 hackad färsk tomat
1 tsk fransk senap
½ pressad citron
salt, peppar 
Gör så här: blanda allt, låt stå o götta till sig tills servering. 

Potatissallad Marocaine, 4 portioner
1.5 kg tärnad kokt potatis (av fast sort)
2 hackade vitlöksklyftor
4 hackade sharlottenlök
2 tsk spiskummin
0.5 dl hackad persilja
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 dl urkärnade oliver
2 msk rostade sesamfrön


Tomat- och myntasallad (tillbehör till potatissalladen)
1 kruka mynta
1 msk honung
1 tsk vinäger
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:
Potatissalladen
Blanda samtliga ingredienser till en sallad.
Toppa med sesamfrön.
Låt gärna salladen stå i rumstemperatur en stund så potatisen drar till sig kryddorna. Tips, tärna potatisen innan du kokar den så går det snabbare.
Tomat och myntasalladen
Dela tomaten på sex klyftor, skär ur kärnhuset och strimla ner tomatköttet. Blanda i en skål med plockade myntablad, smaksätt med resten. 

Idas sommardricku för varma dagar
5 cm ingefära
3 st citroner
Några kvistar mynta
4 msk socker
Kolsyrat vatten

Riv ingefäran grovt och k
rama ut saften från ingefäran i en stor mortel. Skala det gula från citronerna med en potatisskalare och lägg i morteln tillsammans med myntablad och socker. Mortla ingredienserna och häll över i en tillbringare och tillsätt saften från citronerna, låt koncentratet dra i någon timme. Vid servering tar man en liten mängd av blandningen och tillsätter kolsyrat vatten och is, handlar det om vuxendricka kan lite rom passa som ingrediens. 

Superknäcke
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
1/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
½ dl olivolja
2 ½ dl vatten
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt, 30x40cm
Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke
Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.
Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna
Strö flingsalt över hela smeten.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 70 minuter. Låt svalna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar